کد خبر 984565
تاریخ انتشار: ۲۶ مرداد ۱۳۹۸ - ۱۰:۵۸
انحصار در پزشکی چگونه "حقوق مردم" را پایمان کرده است؟

پزشکان با کنترل ورودی‌ها و پایین نگه داشتن تعداد پزشکان در کشور باعث ایجاد انحصار در نظام سلامت، کاهش کیفیت خدمات درمانی و افزایش خطاهای پزشکی، قیمت بالا، صف طولانی انتظار برای دریافت خدمات، رفتار نامناسب برخی پزشکان با بیماران، زیرمیزی و ... شده‌اند

به گزارش مشرق، اوایل مرداد ماه بود که داودی، نماینده مردم سراب در مجلس، خبر از تصویب دو فوریت طرح افزایش دو برابری ظرفیت پذیرش دانشجو در رشته پزشکی داد.

اعلام این خبر، واکنش‌های مثبت و منفی گسترده‌ای را به همراه داشت و به سرعت به یکی از سوژه‌های داغ شبکه‌های مجازی و رسانه‌ها تبدیل شد؛ جامعه پزشکی و وزارت بهداشت به‌عنوان مخالفان اصلی این طرح، از یک سو نبود زیرساخت‌های لازم را دلیل مخالفت خود اعلام کردند و از طرفی دیگر عده‌ای به کلی منکر کمبود پزشک در کشور شده یا پا را فراتر گذاشته و مدعی شدند تعداد زیادی از پزشکان عمومی و متخصص بیکار هستند! این در حالیست که مسئولان وزارت بهداشت پیش از این با اذعان به کمبود جدی پزشک در کشور، منکر بیکاری پزشکان شده بودند.

بیشتر بخوانید:

افزایش ظرفیت پذیرش دانشجوی پزشکی

موافقان افزایش ظرفیت‌ها اما معتقدند علیرغم نواقص موجود در طرح، افزایش ظرفیت‌ها در رشته پزشکی به دلیل کمبود جدی پزشک در کشور، اجتناب ناپذیر است؛ طبق اعلام سازمان بهداشت جهانی (WHO) سرانه پزشک در ایران 11 پزشک به ازای هر 10 هزار نفر است در صورتیکه این سرانه در کشورهای گروه بیست، بزرگتر از 20 و در کشورهای پیشرو در نظام سلامت از 30 بیشتر است.

سرانه پزشک ایران در منطقه نیز از شرایط مناسبی برخوردار نیست بطوریکه ایران از بین 25 کشور در جایگاه بیستم سرانه پزشک نسبت به جمعیت قرار گرفته است؛ حتی سرانه پزشک ایران از کشورهایی مثل فلسطین، سوریه جنگ‌زده، قرقیزستان و تاجیکستان نیز کمتر است!

آمارها نشان می‌دهد علیرغم کمبود جدی پزشک، ظرفیت‌های رشته پزشکی متناسب با آن رشد نداشته‌اند بطوریکه تا سال 84 روند کاهشی به خود گرفته و در 5 سال اخیر نیز تقریبا ثابت مانده است؛ کارشناسان معتقدند انحصار و تعارض منافع پزشکان باعث این اتفاق شده است.

ظرفیت پذیرش دانشجوی پزشکی مهم‌ترین عامل در تعیین سرانه در درازمدت است؛ تعیین ظرفیت پذیرش دانشجوی پزشکی برخلاف سایر رشته‌ها که توسط وزارت علوم تعیین می شود، بر عهده وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است.

با توجه به اینکه مسئولان وزارت بهداشت عمدتاً پزشک هستند، تعیین ظرفیت‌ها توسط پزشکان باعث نوعی تعارض منافع شده است؛ کارشناسان معتقدند پزشکان با کنترل ورودی‌ها و پایین نگه داشتن تعداد پزشکان در کشور باعث ایجاد انحصار در نظام سلامت، کاهش کیفیت خدمات درمانی و افزایش خطاهای پزشکی، قیمت بالا، صف طولانی انتظار برای دریافت خدمات، رفتار نامناسب برخی پزشکان با بیماران، زیرمیزی و همچنین توزیع نامتوازن پزشک در کشور و بی‌عدالتی در دسترسی به خدمات شده‌اند.

سرانه پذیرش دانشجوی پزشکی در ایران 0.85 به ازای هر 10 هزار نفر است اما این سرانه از کشورهایی مثل آلمان، انگلیس و استرالیا که سرانه پزشک بیشتری دارند نیز پایین‌تر است.

علیرغم ادعای مخالفان افزایش ظرفیت‌ها مبنی بر نبود زیرساخت، بررسی‌ها نشان می‌دهد، چنین مسئله‌ای صحت ندارد؛ علاوه بر وظیفه دولت طبق اصل 29 قانون اساسی مبنی بر تأمین نیازهای بهداشتی و درمانی برای یکایک مردم و تأکید بند 3-2 و 13 سیاست‌های کلی سلامت مبنی بر توسعه کمی و کیفی آموزش پزشکی متناسب با نیاز و ارتقای شاخص‌های سلامتی برای دستیابی به جایگاه اول منطقه، وزارت بهداشت می‌تواند از محل ایجاد صندوق به دانشجویان کم بضاعت، وام تخصیص دهد یا از ظرفیت سایر نهادها همچون نیروهای مسلح، کمیته امداد، ستاد اجرایی و آستان قدس رضوی استفاده کند؛ در صورت ادامه روند موجود و عدم افزایش ظرفیت‌ها به میزان کافی، رسیدن به سرانه مطلوب مطولب 30 پزشک به ازای هر 10 هزار نفر، بیش از 30 سال به طول خواهد انجامید!

منبع: تسنیم

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 9
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 0
  • IR ۱۲:۱۷ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۶
    13 0
    با خیانت مدیران لیبرالیسم غربگرا در سیاست دین اجتماع اقتصاد و همه چیز به مشکل خوردیم در حالی که در تمام زمینه ها داری مکتب و راهکار و نیروهای جهادی هستیم! باید بساط ننگ این پست فطرتان را برای همیشه با درایت و ولایت پیچید ان شاالله.
  • برهان IR ۱۴:۵۳ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۶
    3 0
    فقط پزشکان نیستند، وکلا هم با انحصاری و محدود کردن ورودی باعث سود سرشار در رشته خود شده اند...
  • IR ۱۸:۳۴ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۶
    0 1
    خیلی از رشته های پیراپزشکی بر خلاف روند جهانی نابود شدند همین رشته ی علوم ازمایشگاهی همین اتاق عمل همین پرستاری که سخت کار میکنه ولی توی شیراز از دست یه متخصص کتک میخوره همین رشته های توانبخشی که خیلی کمتر از حد جهانی دستشون بازه توی این رشته ها ما دکتری حرفه ای داریم تو جهان اما توی ایران .... :) اینم از ترس خودشونه اگر اخباری میذارن و از بدی ها پزشکا و ورود به این رشته میگن
  • IR ۱۵:۲۱ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۷
    1 1
    یک چیزی می گویید رشته سنگین وسخت مثل پزشکی اش نذری نیست که بگویند بفرمایید باید دانش اموز تیزهوش وبا پشتکار وبا حوصله باشد
  • حسین IR ۱۹:۵۱ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۷
    1 1
    چرا مشرق اصرار داره مقالات و تحلیل های عالی و کارشناسی خودش در موضوعات امنیتی و سیاسی رو با اظهار نظرهای احساسی و غیرکارشناسی در حوزه بهداشت و درمان زیر سوال ببره
  • IR ۲۳:۲۱ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۷
    0 1
    بچه های تجربی که از بچه های ریاضی که باهوش تر نیستن. چرا رشته های مهندسی بدون کنکوره اما رشته های پزشکی و پیراپزشکی با کنکوره.
  • IR ۱۸:۰۸ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۸
    1 0
    به نظر من رشتهای پیرا پزشکی علوم ازمایشگاهی رادیولوزی پرستاری باید تا لیسانس بخوانند ودانشگاها هم اگر نیاز ندارند این همه دکتری به چه دردی می خورد پز عالی وجیب خالی
  • IR ۰۵:۴۵ - ۱۳۹۸/۰۶/۰۱
    0 0
    وقتی فارغ الحصیلان 10 سال گذشته در کشورهای دیگر مشغول کار شوند نتیجه این افتضاح انحصار است.
  • IR ۱۹:۴۵ - ۱۴۰۰/۰۳/۱۱
    0 0
    چرا افزایش نمیدن ظرفیت پزشکی را.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس